Medicatieveiligheid

Lairesse ziekenhuisfarmacie - experts op het gebied van medicatieveiligheid en medicatieverificatie.

Lairesse ziekenhuisfarmacie ondersteunt zelfstandig behandelcentra en klinieken, cosmetische klinieken en zorginstellingen op het gebied van medicatieveiligheid. Wij helpen u met het correct inrichten en verbeteren van de farmaceutische processen rond medicatieverificatie en de medicatiebewaking. Zo bent u verzekert dat de medicatieveiligheid voor de patiënten van uw medische organisatie goed is geregeld.

Medicatieverificatie

Veilig voorschrijven en toedienen van medicatie begint bij een goed overzicht van het medicatiegebruik van de client. Dit lijkt logisch, maar de ervaring leert dat het nog niet zo eenvoudig is om dit medicatieoverzicht kloppend te krijgen. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een goede medicatieverificatie vervelende medicatie gerelateerde problemen kan voorkomen.

Goed inzicht in medicatiegebruik

Het verkrijgen van een goed inzicht in de door patiënten gebruikte medicatie kost echter veel tijd. Als ziekenhuisapotheek is dit een van onze farmaceutische expertises. Lairesse ziekenhuisapotheek biedt hiervoor de juiste farmaceutische oplossingen aan:

Medicatieverificatie op afstand geregeld

Wij kunnen de medicatieverificatie op afstand van u overnemen en beheren. Ook kunnen we zorgen voor de juiste medicijnregistratie in uw eigen Elektronisch Patiëntendossier (EPD) of Elektronische Cliëntendossier (ECD). Daarmee zorgt u dat de medische patiëntengegevens altijd kloppend zijn, wat de basis is voor medicatieveiligheid. Dit verzekert u ervan dat de overdracht van medicijngebruik van uw patiënten naar andere zorgverleners altijd goed geregeld is.

Medicatiebewaking

Uitwisseling met alle gangbare EPD’s/ECD’s

Met onze opgebouwde expertise op het gebied van farmacie ondersteunen wij u bij het implementeren van

  • Adequate digitale geneesmiddelenregistratie
  • Uitwisseling van medicatiegegevens
  • Digitaal verzenden van receptuur

Onze apotheeksoftware kan met de meeste EPD’s/ECD’s elektronische gegevens uitwisselen. Op die manier is printen, inscannen en het per (veilige)mail verzenden van receptuur of medische informatie verleden tijd.

Elektronisch voorschrijfsysteem (EVS)

Naast het opzetten van een medicatiedossier in een Elektronisch Patiëntendossier (EPD) of Elektronische Cliëntendossier (ECD) is er steeds meer aandacht voor het elektronisch voorschrijven (EVS) van medicijnen en de elektronische toedienregistratie in zowel de intramurale als extramurale zorg. Het gebruik hiervan maakt de informatieoverdracht rondom medicatie in de keten makkelijker. Daarnaast wordt het gebruik en toediening van medicatie veiliger voor uw client en voldoet u hiermee aan de meest stringente richtlijnen omtrent medicatieveiligheid.

Uitwisseling van medicatiegegevens goed geregeld

Met onze opgebouwde expertise op het gebied van farmacie kunnen wij ondersteunen bij het implementeren van adequate digitale registratie en uitwisseling van medicatiegegevens, en het digitaal verzenden van receptuur. Onze apotheeksoftware kan met de meeste EPD’s/ECD’s elektronische gegevens uitwisselen, zodat printen, inscannen en het per (veilige)mail verzenden van receptuur of medische informatie verleden tijd is.

Alle farmaceutische kwaliteitsdocumenten op orde

De farmaceutische processen die te maken hebben met medicatie moeten worden opgenomen in het kwaliteitshandboek, dat onderdeel is van het Kwaliteits Management Systeem (KMS). Hiervoor heeft Lairesse ziekenhuisfarmacie speciaal de ‘Basisset Veilige Zorg Medicatie’ (BVZM) ontwikkeld. Deze basisset bevat alle farmaceutische kwaliteitsdocumenten die te maken hebben met medicatieprocessen en die in het eigen kwaliteitshandboek kunnen worden opgenomen. Op die manier bent u altijd verzekerd van de juiste werkwijze volgens de laatste wet -en regelgeving.

Medicatieveiligheid up-to-date

Om te voldoen aan alle wettelijke eisen en rond medicatie werken we onze BVZM-documenten regelmatig bij. Dit doen we naar aanleiding van wijzigingen in de wet -en regelgeving op het gebied van medicatie of medische richtlijnen. Bij een update van de BVZM-documenten stellen we u daarvan op de hoogte en krijgt u de nieuwe versie toegestuurd. Mochten de BVZM-documenten niet helemaal aansluiten op uw organisatie, dan kunnen wij deze uiteraard voor u personaliseren.

Interesse in onze diensten voor medicatieveiligheid?

Bent u geïnteresseerd in onze diensten voor medicatieveiligheid? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.